Co włożyć do wielkanocnego koszyczka?

W okresie Wielkanocy większość z nas kojarzy koszyczek do święcenia oraz wielkanocne śniadanie. Tradycyjnie, w Wielką Sobotę, niesiemy koszyczki na poświęcenie do kościoła, a świętowanie rozpoczyna się dzieleniem się poświęconymi pokarmami na wielkanocnym śniadaniu. Pokarmy, które znajdują się w koszyczkach, mają symboliczne znaczenie związanym z wiarą chrześcijańską.

Koszyczek powinien być wiklinowy, wyłożony białą serwetką i przykryty drugą. W zależności od regionu i tradycji rodzinnej, koszyczek może się różnić, ale istnieją produkty, które powinny się w nim znaleźć. Należą do nich: jajka, chleb, baranek, wędliny, kiełbasa, ciasto, woda, sól, chrzan, ser, masło oraz bukszpan.

W dzisiejszych czasach do koszyczków wielkanocnych często dodaje się również czekoladowe zajączki i owoce. Koszyczek powinien być utrzymany w kolorystyce bieli i zieleni, a najlepiej wybrać średniej wielkości koszyczek, aby nie był ani przeładowany, ani zbyt pusty.

Share this article:
Previous Post: Łąka kwiatowa w mieście wysiana przez wolontariuszy

March 29, 2023 - In

Next Post: Pasja Beskidzka — Misterium Męki Pańskiej w żywieckim amfiteatrze

March 31, 2023 - In